United Kingdom  - July - August 2004

! Click here to see our own picture gallery  !

Below you will find background information about this trip

 By ferry boat from Hoek van Holland to Hull


 

 Chloe    (Aerial View)        (Holme on Spalding Moor)

 

Main Cadbury site

 

 Birmingham (Aerial Route)

Lea Marston Hotel & Leisure Complex

Hafan y Môr  Holiday  Park

(multimap  -  Aerial)

Wales Attractions   and  around Betws-y-Coed

GoKart and Quad Park

Bevolking en cultuur
Tintern AbbeyHet prinsdom Wales telt slechts 2,8 miljoen inwoners en bijna tachtig procent daarvan woont in de zuidelijke graafschappen.

De inwoners van Wales behoren etnografisch gezien tot het Keltische ras. Het zijn nazaten van de Goidels, een Keltische stam die zich tussen 500 en 100 voor Christis in Wales vestigde.

Welshman staan er om bekend chauvinistisch en nationalistisch te zijn. Deze karaktertrekken zijn het gevolg van hun eeuwenlange strijd tegen de Engelsen, door wie ze voortdurend onderdrukt en gekleineerd werden. Desalniettemin zijn ze vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.

 

Oldest Boat lift

Geografie
Conwy CastleWales is half zo groot als Nederland en ligt tussen de 50 en 55 graden noorderbreedte. Van de noordkust tot de zuidkust bedraagt de afstand zo'n 250 kilometer en van de westkust tot aan de grens met Engeland ongeveer 100 kilometer. Omdat de kustlijn zo grillig is en vele inhammen en baaien heeft, is de totale kustlijn liefst 1200 kilometer lang.

Wales is heuvelachtig en het overgrote deel ligt meer dan 200 meter boven het zeeniveau. Het Beacons nationaal park en het Snowdonia-nationaal park zijn bergachtig. De Snowdon (1085 meter) is de hoogste berg van Wales.

 

Cromlechs
Uit de nieuwe steentijd dateren de cromlechs , die een belangrijke rol speelden bij begrafenissen en religieuze ceremonies. Ze bestaan uit grote rechtopstaande stenen en zijn afgedekt met een kolossale platte steen. Er waren kleine cromlechs, zoals die van Pentre Ifan, gelegen in het Preseli-gebergte, maar ook grotere exemplaren. Voorbeelden daarvan tref je aan op het eiland Anglesey en in Tinkinswood op het Gower-schiereiland.

Romeinse herinneringen
Van 43 na Christus tot 380 na Christus was Wales door de Romeinen bezet. In Caerleon zijn de resten van een stenen fort, een amfitheater en thermen te zien. Het amfitheater is volgens vooraanstaande historici de beroemde ronde tafel van koning Arthur geweest. Resten van Romeinse forten vind je o.a bij Brecon  en Caernarfon.

Kastelen van Edward I
In de dertiende eeuw bouwde de Engelse koning Edward I een ring van kastelen om de opstandige Welshman te onderwerpen. Ze werden allemaal gebouwd door hofbouwmeester Master James of St. George en verkeren nog in zeer goede staat. Beaumaris Castle, Harlech Castle, Conwy Castle en Caernarfon Castle staan zelfs op de Wereldmonumentenlijst.

Flora en fauna
De kust
Liefhebbers van zeevogels kunnen aan de Welshe kusten hun hart ophalen. In het broedseizoen, dat loopt van begin april tot en met eind augustus, worden de eilanden en klifachtige kusten bevolkt door:

  • alken

  • papegaaiduikers

  • Noordse stormvogels

  • zeekoeten en tal van meeuwensoorten

Op het eiland Grasholm nestelt jaarlijks een grote kolonie jan-van-genten.

Vale of LlanberisHeggen
De heggen die zo typerend zijn voor het agrarische landschap vormen een ideale leefomgeving voor planten, vogels en kleine zoogdieren.  In de heggen broeden tal van vogels en vinden vossen, wilde katten, konijnen, hazen, bunzings en hermelijnen enige bescherming.

Moorland
De omgeving van de Brecon Beacons, de Snowdon en de Cader Idris zijn onvruchtbaar en onherbergzaam. Daar overheerst het zogeheten moorland, dat bestaant uit zompige veengrond waar heide, varens en diverse soorten grassen groeien. In de drassige gedeelten komen zonnedauw, affodillen en verschillende soorten mossen voor. Er grazen schapen en de buizerd jaagt er op kleine zoogdieren

 

Snowdon Mountain Railway

Caernarfon with Castle


Ennerdale Country House

Cleator

(Route)

Whitehaven and

Keswick

Click to enlarge this picture

Lake Cruises

 

Landbouw
Agrarische sector Landbouw is de belangrijkste economische sector en iets meer dan de helft van het totale landoppervlak wordt voor agrarische doeleinden gebruikt.

De tweede pijler waarop de economie rust is het toerisme. Een toenemend aantal vakantiegangers bezoekt jaarlijks dit deel van het Verenigd Koninkrijk.

Indrukwekkende natuur
Noord-Engeland is, met zijn grote natuurreservaten en het Lake District, de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Na een stevig Engels ontbijt met eieren, bacon, tomaat, sausages en baked beans , kun je er helemaal tegenaan. Laat je niet weerhouden door het weer, zelfs op een minder zonnige dag is de omgeving op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Kastelen en kathedralen
Als het weer nou echt niet mee wil werken, dan kun je naar één van de plaatselijke musea gaan. Of laat je in één van de vele kastelen die het land rijk is, terugbrengen naar de Middeleeuwen. Bij sommige kastelen kun je zelfs deelnemen aan heuse spelletjes uit die tijd.
In vrijwel alle grote steden staat wel een kathedraal, die zeker de moeite waard is om te bezoeken. In de zomermaanden worden er op de trottoirs en pleinen er omheen vaak de mooiste stoepkrijttekeningen gemaakt

 

Sellafield Nuclear Power Plant  (Route)

 

World of Beatrix Potter  (Bowness-on-Windermere)

York
Deze historische stad met haar middeleeuwse centrum, complete stadsmuren en prachtige kathedraal, is verreweg de populairste plaats in Noord-Engeland. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter om de kerstinkopen te doen. De dan prachtig versierde etalages en sfeervolle stadsverlichting doen aan de kerstverhalen van Charles Dickens denken.

Bezienswaardig zijn de kathedraal, de stadspoorten en stadswallen, het Jorvik Viking Centre, de York Dungeon en het National Railway Museum.

 

Het is vlakbij huis en hartstikke mooi...Tom gaat naar één van de oudste gebieden ter wereld: Wales.

Wales is met bijna drie miljoen inwoners, en een oppervlakte van 2.700 km2, onderdeel van Groot Brittanië. De hoofdstad van Wales is Cardiff, maar Toms reis voert naar het noorden, rond het berggebied Snowdonia. Wales wordt beschouwd als één van de oudste landen ter wereld; er woonden hier al 200.000 jaar geleden mensen, en rond 600 voor C. arriveerden de Kelten in het gebied. Helaas is er weinig over hen bekend, en in het jaar 60 werd Wales bezet door de Romeinen, die er driehonderd jaar aan de macht zouden blijven. Na de Romeinen kwamen achtereenvolgens de Saxen, Picts, Vikingen en Noormannen deze kant op, en tussen de vijfde en elfde eeuw heersden de Anglo-Saxen uit Engeland. Het was ook in deze periode dat de legendarisch Koning Arthur de strijd tegen de Engelsen aanvoerde. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste industrie in Wales (10% van de Welsh werkt in deze sector), maar ook het schapenhoeden speelt nog steeds een grote rol. Het noorden van Wales wordt gedomineert door de bergen van het gebied Snowdonia. Het hoogste punt van Wales is Mount Snowdon, een hoge berg waar je met een treintje naartoe kunt rijden.


Conwy
Aan de noordkust van Wales ligt het kuststadje Conwy dat bijna geheel omgeven is door stadsmuren. In de kleine straatjes is vaak druk verkeer van inwoners en toeristen. Hier zijn ook gezellige en betaalbare bed & breakfasts te vinden waar je kunt overnachten. Als je de echte Engelse cultuur wilt ervaren, kun je een pint drinken in de typische Engelse pub in de haven (vlak naast het kleine rode huisje). Vooral heel leuk als je met de locals wilt mingelen. Heb je geen dorst, dan kun je naar de Conwy butterfly jungle (een grote tuin met de mooiste tropische vlinders), of de Conwy castle. Dit kasteel werd in vier jaar gebouwd, tussen 1283 en 1287 door de Engelse koning Edward de Eerste. Het werd beschouwd als één van de belangrijkste forten in Wales. Je kunt enorm ver kijken, en de uitzichten zijn adembenemend mooi.


Het kleinste huisje van Conwy
Dit mini huis staat bekend als het allerkleinste huisje ter wereld. Beneden is een piepkleine huiskamer met een soort openhaart waar vroeger gekookt werd. Vanuit de woonkamer is een ladder naar de vliering waar de slaapkamer is. Je kunt dit huisje van binnen bekijken voor een paas eurocenten. Erg goedkoop en er staat nog een leuk traditioneel vrouwtje in kostuum bij om je welkom te heten..

 

 

Betus
In het oosten van Wales ligt Betus, de stad die voor veel mensen de doorgang tot het nationale park Snowdonia. Je vindt hier een paar hotels en bed&breakfasts en heel veel winkels die outdoor spullen verkopen. Betus is niet zo groot, maar er komen heel veel toeristen naartoe, om bijvoorbeeld even te kijken bij de 'ugly house', een huisje dat -zo gaat het verhaal- in twaalf uur is gebouwd en daardoor heel lelijk is geworden. Vlakbij dit huisje liggen de prachtige Swallow Falls. Je kunt deze watervallen bekijken vanaf een platform middenin de waterval. Voor drie euro mag je het platform op. En heb je nog wat kleingeld in je portemonnee, gooi ze dan in de waterval. Dat schijnt veel geluk te brengen!

 

Snowdonian Park
Vanuit Betus rijdt je het Snowdonian Park in, het tweede grootste park van Engeland. Er wonen maar 26.000 mensen hier, en de rust is voelbaar. De natuur is prachtig en als je hier bent moet je zeker even naar de top van Snowdon, de hoogste berg van het park. Elk jaar ondernemen zo'n 500.000 mensen de klim naar de top. De een wat sportiever dan de ander. Naast het lopen, kun je namelijk ook met een treintje naar boven. Je hebt hoe dan ook een geweldig uitzicht vanaf dit punt.

 

Volgend vakantie idee : Alton Towers

Back to the Holiday Page